PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Monitor zpráv » Z regionu » Pražský deník - zprávy

Z regionu

Pražský deník - zprávy Zdroj: Pražský deník - zprávy |

Padesát let od svého otevření metro oslavilo krátkodobým uzavřením stanice

9. 5. 2024 | Vzpomínka na mládí. To jsou slova primátora hlavního města Bohuslava Svobody (ODS), jimiž odpověděl na otázku Deníku, co pro něj znamená svezení historickou soupravou metra typu Ečs. Tak se označovaly vozy sovětské výroby, s nimiž pražské metro zahajovalo provoz na den předně před padesáti lety: 9. května 1974. K tomuto výročí uspořádal Dopravní podnik hl. m. Prahy speciální jízdu pro pozvané hosty. Na Kačerově se jich sešly davy. ...

Pražské metro slaví a ožívá ve hře od nadšence Dominika Vojty

9. 5. 2024 | Pražské metro oslavilo ve čtvrtek 9. května půl století existence. Jedním z gratulantů je i vývojář Dominik Vojta, který přišel s unikátním počítačovým simulátorem, který hráče zavede do kabiny strojvedoucího legendární soupravy EČS. Na jeho počin lidé přispěli v crowdfundingové kampani.

Už půl století v provozu. Pražské metro dnes slaví padesát let

9. 5. 2024 | Dnes je to přesně 50 let, kdy byl zahájen provoz pražského metra. Přesně 9. května 1974 přestřihl pásku Gustáv Husák ve stanici Kačerov a soupravy se vydaly na svou první jízdu. Během prvního dne ale metro svezlo pouze vybrané osobnosti, veřejnost nový způsob dopravy mohla využít až o den později, toho využilo na 300 tisíc cestujících.

Policisté hlídající hokej v ulicích chybět nebudou, slibuje jejich ředitel

9. 5. 2024 | Dvanáct set policistů bude denně dohlížet na dění kolem mistrovství světa ledním hokeji, které se v Praze a Ostravě koná od pátku 10. května do 26. května. V úterý o tom v rámci tiskové konference po posledním plánovaném jednání bezpečnostního štábu informoval první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch, který bude bezpečnostním opatřením velet na celorepublikové úrovni.

České dráhy začínají u Klínce odstraňovat vozy po vykolejené vlakové soupravě

9. 5. 2024 | Nedaleko Klínce u Prahy ve čtvrtek dopoledne začaly práce na vyprošťování dvou vozů po vlakové soupravě bez strojvůdce a cestujících, která tam minulý týden vykolejila. Provoz mezi Čisovicemi a Měchenicemi je od 8:00 přerušený, jezdí náhradní autobusy. 

Pomozte zvířatům. Z umisťovací výstavy si můžete vzít kočku rovnou domů

9. 5. 2024 | Chcete pomoct opuštěným kočkám? V neděli 12. května se v Praze uskuteční umisťovací výstava koček. Návštěvníci si mohou zvíře adoptovat přímo na místě a zajistit mu tak nový domov.

Podívejte se: Politici na Olšanech uctili vojáky padlé při 2. světové válce

8. 5. 2024 | Na Olšanských hřbitovech proběhl ve středu 8. května při příležitosti oslav Dne vítězství pietní akt k uctění památky vítězů nad nacismem – vojáků jednotek 1., 2. a 4. ukrajinského frontu, kteří osvobozovali Československo.

Nový generál hasičů z Hradu hasil průšvih až v San Marinu

8. 5. 2024 | Dvanáct nových generálů jmenoval u příležitosti státního svátku Dne vítězství na Pražském hradě prezident Petr Pavel; třináctého generála pak povýšil. Vyšší hodnost 8. května odpoledne obdrželi vedle pěti vojáků i další příslušníci bezpečnostních sborů. Noví generálové slouží převážně ve velitelských pozicích na centrální úrovni; někteří však působí také v regionech. Brigádním generálem se stal třeba i ředitel příbramské věznice Petr Červený. ...

Kvíz: Víte, jak se dříve jmenovaly stanice metra?

8. 5. 2024 | V tomto týdnu si připomínáme již 50 let od zahájení provozu pražského metra. Jako 44. město na světě se Praha mohla pyšnit podzemní dráhou, když 9. května 1974 vyrazily soupravy na svou první jízdu ve stanici Kačerov. Za těch padesát let se ale mnohé změnilo - třeba názvy některých stanic. Víte, jak se dříve jmenovaly? Vyzkoušejte náš kvíz.

Pietní akt na Vítkově: Pavel připomněl oběti války a kritizoval ruskou agresi

8. 5. 2024 | /VIDEO, FOTO/ Na Vítkově se u příležitosti oslav Dne vítězství konal pietní akt. Jako první položil k hrobu neznámého vojína věnec prezident Petr Pavel, který ve svém projevu řekl, že se Rusko stalo agresorem a rozpoutalo v Evropě válku, která si svojí ničivostí nijak nezadá s druhou světovou. Zároveň dodal, že je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Její obránci si podle hlavy státu zaslouží respekt a veškerou pomoc.   ...

Podívejte se: Václavské náměstí se již připravuje na novou tramvajovou trať

8. 5. 2024 | Václavské náměstí se brzy začne měnit před očima, již na konci července odstartuje revitalizace, která na náměstí navrátí po více jak čtyřiceti letech tramvajovou trať. Již nyní můžete na místě spatřit přípravné práce. 

Rozloučení s herečkou Postlerovou bude 14. května v Divadle na Vinohradech

8. 5. 2024 | Veřejné rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou bude 14. května v 11:00 v Divadle na Vinohradech v Praze, kde působila přes 30 let. Lidé budou moct přinášet květiny o hodinu dříve. Od 13:00 hodin bude následovat mše svatá v kostele sv. Ludmily na Náměstí Míru. Uložení do hrobu se uskuteční v rodinném kruhu, sdělili pozůstalí. Postlerová zemřela nečekaně 5. května ve věku 59 let.

Pražské povstání připomíná nová interaktivní mapa. Zapalte obětem svíčku online

8. 5. 2024 | Připomínka hrdinství z doby Pražského povstání ožívá v digitální podobě. Aplikace Pietní místa nabízí interaktivní mapu, která umožňuje uctít památku padlých a poskytuje detailní informace o historických místech.

Na lince A mezi Skalkou a Depem Hostivař nebude jezdit pět dní metro

8. 5. 2024 | Cestující, mějte se na pozoru, od středy 8. května do neděle 12. května bude totiž přerušen provoz metra na lince A v úseku Skalka - Depo Hostivař. Dopravní podnik bude na traťových kolejích měnit pražce, kolejnice a výhybky.  

Padesáté narozeniny oslaví pražské metro ve svátek nostalgickými jízdami

7. 5. 2024 | Vzpomínky na časy, kdy pasažéři mohli běžně cestovat například z Mládežnické třeba na Gottwaldovu nebo Sokolovskou – jak se původně nazývaly nynější stanice Pankrác, Vyšehrad a Florenc – a kdy lidé shromažďovali po kapsách korunové mince, aby je turnikety propustily do placeného prostoru, nabídne pražské metro o státním svátku ve středu 8. května. V rámci oslav 50. výročí zahájení provozu podzemní dráhy v hlavním městě se bude možné svézt na lince C historickými soupravami. ...

Velké srovnání měst Evropy: Praha se umístila jako třetí nejlepší pro návštěvu

7. 5. 2024 | Praha se umístila na třetím místě mezi mezi hlavními městy Evropy, které je v tomto roce nejlepší navštívit. Vyplývá to z dat Visa Guide World. Metropole zároveň uspěla v žebříčku zaměřujícím se na míru stresu řidičů ve městech.

Hokejové mistrovství denně v Praze zaměstná sedm stovek policistů

7. 5. 2024 | Fanoušky letošního hokejového mistrovství, které se odehraje v Praze a Ostravě, čekají přísná bezpečnostní opatření. Prohlídky a seznam zakázaných předmětů omezí, co s sebou na stadion. Doporučuje se přijít s předstihem, pouze s nezbytnostmi a přinejlepším přicestovat městskou hromadnou dopravou.

Pohřešovaný muž: Kvůli exekucím přišel o byt a zmizel. Vlastní střelné zbraně

7. 5. 2024 | Pražští policisté pátrali po šestapadesátiletém muži, který odešel ze svého bydliště ve velmi špatném psychickém stavu a od té doby se nikomu neozval. Navíc legálně vlastní dvě střelné zbraně. Naštěstí se sám v pořádku přihlásil na policii.

Budovy v Praze se zbarvily do modra, připomněly Světový den plicní hypertenze

7. 5. 2024 | Pražské budovy se zahalily do modré barvy u příležitosti Světového dne plicní hypertenze - nevyléčitelné nemoci, která v Česku ohrožuje tisíce lidí.

Káva za šedesát tisíc. Policie hledá dvojici, která okradla muže v kavárně

7. 5. 2024 | Při nestřeženém okamžiku v pražské kavárně odcizila dvojice peníze z tašky muže, který byl na obchodní schůzce. Policie nyní pátrá po pachatelích a žádá veřejnost o pomoc.



Zpravodajství PrahaDnes.info

Správa železnic: Černošice získají nejen moderní zastávky, ale také rychlejší spojení s metropolí

Správa železnic pokračuje v přípravě modernizace trati z Prahy do Berouna. Nyní vybrala zhotovitele projektové dokumentace pro úsek mezi pražským Radotínem a budoucí odbočkou Berounka. Vyhotoví ji společnost SUDOP Praha, která podala nejvýhodnější ...

Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. České dráhy ...

Parním vlakem NTM za císařem a králem Karlem I. Habsburským a za následníkem trůnu Františkem Ferdinandem d´Este

Praha - V sobotu 18. května 2024 vyjede parní vlak Národního technického muzea do Brandýsa nad Labem na "Audienci u císaře Karla I." a v neděli 19. kv ...

Červencové koncerty Eda Sheerana slibují pestrý doprovodný program s Benem Cristovao, Pokáčem nebo Thomem Artwayem

PRAHA - Unikátní zážitek slibují dvě letošní shows britské mega hvězdy Eda Sheerana 27. a 28. července v hradeckém multifunkčním Parku 360. První ze d ...

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu vá ...



Čtvrtek 9.5.2024
Praha
Další regiony »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X






Nastavení cookies | GDPR | Přidat zprávu, PR článek | O nás, kontakty | Přidat firmu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes